
Receta de la iaia Pascuala elaborada por Loli Martínez y Esther Moreno, vídeo editado por Lola Ros.
Sopa d’all per «Ocatarinetabelachitchix«
Les diverses variants de les sopes d’all són un plat tradicional a tota la península Ibèrica, és a dir, a Portugal i a Espanya, però també a una bona part d’Occitània, a França, i, com era d’esperar, hi ha moltes regions que es disputen la seua paternitat, de manera que és impossible saber on es va cuinar per primera vegada, cosa que, pensant-ho bé, tampoc importa massa.
Però supose que ara estareu preguntant-vos per què vos estic explicant tot eixe rotllo sobre la sopa d’all: doncs perquè també nosaltres la reivindiquem, fins i tot tenim una tradició que diu que el genial inventor de la recepta va ser ni més ni menys que el gran rei Jaume I (nyas, coca).
Efectivament, hi ha una «tradició» que diu que el rei estava caçant, que es va perdre en el bosc, que tenia fam i que va anar a parar a la barraca d’uns carboners, on només va trobar una cabeça d’alls, uns rosegons de pa i una miqueta d’oli o greix. Segons la llegenda, amb tot allò que va trobar a la barraca el rei es va cuinar una sopa que li va semblar molt bona, i, quan els cortesans per fi el van trobar, va fer que tots tastaren les sopes d’all que acabava d’inventar. Per descomptat, tots els cortesans li van assegurar al rei que estaven boníssimes (eren una colla de llepaculs), i eixa és la història de com el gran rei Jaume I va «descobrir les sopes d’all», que ja eren més velles que la tinya… i li va faltar molt poc per a descobrir també les Amèriques.
Ara que ja hem rigut prou, deixem les bromes i expliquem la recepta bàsica, que és el que interessa ací. Personalment, fa moltíssims anys que vaig descobrir la sopa d’all (en el bon sentit de l’expressió) i la cuine de tant en tant, perquè m’agrada molt, sobretot quan estic refredat i tinc el pit carregat, com ara, ja que l’all, com la ceba, és molt bo per als pulmons i ajuda a rebaixar la congestió. La meua recepta és molt simple i és així:
RECEPTA:
Com a mi m’agrada gustosa, gaste una cabeça d’alls sencera per a dos comensals. Comencem:
1 Pelem i tallem els alls en làmines fines i els sofregim en la cassola amb oli d’oliva i uns taquets de cuixot (o xoriç) ben picats. Un avís: és importantíssim vigilar que els alls no es cremen; si s’han cremat, ja l’hem cagat, agafem una altra cabeça d’alls, canviem l’oli i comencem de nou.
2 Quan els alls i el cuixot s’han fregit una miqueta, afegim el pa tallat en daus menuts, remenem i el sofregim també, que absorbisca l’oli i els sabors. És millor que el pa estiga dur, que siga d’un o de dos dies abans, però vigileu que no faça olor de florit, el pa absorbeix la humitat ambiental i en ambients molt humits (com la comarca de l’Horta, a prop de l’Albufera, on jo visc) es llança a perdre ràpidament.
3 Ara hem d’afanyar-nos, perquè el pa ja s’ha xuplat la major part de l’oli i es pot cremar l’all. Aboquem sobre el pa una cullerada de pebre roig (o pimentó, és el mateix), ho remenem tot bé i, immediatament, aboquem l’aigua (millor si és calenta) perquè no es creme el pebre roig, o la sopa tindrà un regust amarg. Hi ha qui gasta caldo de carn o verdures, però a mi ja em pareix una sopa prou saborosa, amb l’aigua ja en tinc prou. Després d’abocar l’aigua (o el caldo) i fer-la bullir, deixem coure la sopa a foc lent durant aproximadament quinze minuts (també hi ha qui diu que són millor vint), perquè el caldo estiga gustós.
4 Finalment, retirem la cassola del foc, tastem la sopa, la corregim de sal, afegim una miqueta de pebre molt i un ou per comensal, ho remenem tot fins que l’ou es coga amb la calor residual i es desfaça en fils, servim i espolsem julivert picat sobre els plats o les cassoletes de fang (que conserven millor la calor)… i a la taula al primer crit, que es menja calenteta, ja podem dir que, com el gran rei Jaume I, hem «descobert la sopa d’all».
Bon profit.

SOPA DE AJO AL ESTILO DE LA VEGA BAJA
Para un purista, una sopa de ajo llevaría solamente: aceite, ajo y pan y creedme que sólo con eso, sale una sopa de ajo riquísima. Así la haríamos:
Chafamos un par de dientes de ajo sobre el fondo de una cacerola. Añadimos un chorro de aceite y cubrimos de agua. Dejamos hervir un buen rato y añadimos unos trozos de pan frito y de nuevo dejamos cocer, hasta que la magia de la cocina, convierte el agua en sopa, lo insípido en sabroso y lo inicialmente frío, en caliente en el amplio sentido de la palabra, es decir, en sustento de hogar.
Pero la cocina es rica y creativa y modifica siempre lo esencial, para aportar el añadido de cada cocinero que se mete en la faena.
Así, a esta sopa de ajo simple, se le añade a veces pimentón, unos trocitos de jamón serrano, embutidos, huevo, especias… No hay más que recordar la sopa de ajo del gran cocinero Manuel de la Osa, tan enriquecida e interpretada, que podríamos pensar que lo de llamarse sopa de ajo, es casi por dar un homenaje a ese excelente ajo de las Pedroñeras que el cocinero usa en su ejecución, porque la sopita es todo un recetón donde los haya y no en vano, es o ha sido durante mucho tiempo, la estrella de su restaurante.
En fin, que hacemos de cada sopa de ajo, nuestra sopa de ajo y eso es lo que hoy traigo al blog, una sopa de ajo de la Vega Baja, una sopa de ajo que añade a los ingredientes básicos, las verduras que la Vega tan generosamente produce, así como el bacalao, recurso antiguamente de pobres para aportar proteínas y verdadero lujo de sabores para la mesa de hoy.
Los ingredientes son los siguientes:
- Un cuarto de kilo de bacalao desalado
- Dos o tres patatas pequeñas
- Un manojo de ajos tiernos
- Un puñado de habas tiernas
- Un par de corazones de alcachofas
- Ajo seco, por supuesto, un par de dientes o tres
- Unas rebanadas de pan
- Un huevo por comensal
- Perejil
- Aceite y Sal
Usaremos una olla de barro, porque esta sopa que me lleva a mis ancestros, no se cocina en ningún otro recipiente tan bien, como en una olla de barro.
Y vamos con la elaboración:
Ponemos una sartén con un fondo de aceite de oliva virgen extra a calentar y freímos antes de nada, las rebanadas de pan.
Cuando están doradas, retiramos y reservamos en un plato.
En ese mismo aceite, freímos ahora la verdura. Las patatas en taquitos. Luego añadimos el resto: los ajos tiernos cortados en trozos, las habas desgranadas, las alcachofas limpias y en trozos y por último el bacalao, que haremos muy poco, como es natural.
Por otra parte, chafamos en el fondo de la olla, dos dientes de ajo y vamos añadiendo los ingredientes que ya tenemos hechos, toda la verdura, el pescado y el aceite de la sartén.
Cubrimos de agua y dejamos cocer lentamente hasta que la verdura está tierna y vamos consiguiendo la sopa.
Una vez todo bien hecho, rectificamos de sal si es necesario y añadimos a la olla las rebanadas de pan que teníamos reservadas y un huevo por persona. Espolvoreamos con perejil muy picado y enseguida apagaremos el fuego, ya que los huevos cocerán simplemente con el calor residual que queda.
Serviremos muy caliente y pasaremos de las sensaciones del cocinero cocinando esta hermosa receta, a las del comensal, degustando sabores de pueblo y tradición.
El huevo quedará hecho por fuera y líquido por dentro.
Y listo. Como dirían en Orihuela: una receta que resucita a un muerto.
FUENTE https://saboresdeviena.blogspot.com/2016/01/sopa-de-ajo-al-estilo-de-la-vega-baja.html y https://www.blogger.com/profile/06190020899649587994

Amante de la naturaleza y el medio ambiente, titulado superior en Salud Ambiental y con formación en especies invasoras, bienestar animal, árboles monumentales, delitos medioambientales, control del litoral marítimo y tratamiento de residuos.
Colaborador de la Cátedra Pedro Ibarra de la UMH elche.me
Apasionado de las Ciencias Naturales, la Historia y la Arqueología.
Actualmente desarrollando su actividad como webmaster de esta web, de www.naturalezaconniños.com y varias páginas en redes sociales.
Implicado en la protección y seguridad en general de bienes o personas.